Președintele PSD Marcel Ciolacu spune că „nu există nicio paralelă” între devansarea alegerilor prezidențiale și o eventuală candidatură a președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO.
Scrutinul pentru alegerea președintelui a fost mutat cu două luni înainte pentru că luna decembrie este „una dintre cele mai încărcate”, spune premierul.
Nu există nicio paralelă între eventuala candidatură a domnului președinte Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO și faptul că alegerile pentru funcția de președinte au fost stabilite în coaliție a se desfășura în luna septembrie. Repet, luna decembrie este una dintre cele mai încărcate luni. Este și închiderea unui exercițiu financiar și este cea mai activă perioadă în Parlamentul României, pentru că trebuie să vii cu cea mai importantă lege, legea bugetului de stat. Nu ne permitem ca anul viitor să intrăm și să nu avem legea bugetului.
În decembrie, mai rămân doar alegerile generale care „vor defini viitoarea conducere a Parlamentului României și a Guvernului României”.
Reamintim că premierul Ciolacu a anunțat calendarul alegerilor prezidențiale, într-o conferință comună cu Nicolae Ciucă, la finalul coaliției care a decis comasarea și alianța politică.
Am hotărât în afară de comasare şi o alianţă electorală între PSD şi PNL pentru lista de parlamentare, în septembrie să avem alegeri prezidenţiale: 1-15, 8-22 sau sfârşitul lunii septembrie va fi aleasă. 8-22 ar fi cea mai potrivită şi 8 decembrie pentru alegerile generale. Vor fi întrebări de ce se decalează. Nu văd nimic deosebit ca predarea primirea între fostul preşedinte şi actualul președinte să se desfășoare în normalitate, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri.
În ceea ce privește o eventuală accedere a lui Klaus Iohannis în funcția de șef al NATO, Ciolacu spune că este „un lucru foarte important”.
Un lucru foarte important. Un român într-una dintre cele mai înalte structuri din lume. Eu susțin și voi susține întotdeauna, indiferent ce funcție, vremelnic voi ocupa, orice român într-o funcție înaltă în cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliul European, NATO. Sunt, în afară de structurile unde pe familii politice, diferite personalități din România ocupă funcții, spune Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: